Superlunche – recenzja


KAROLINA I MACIEJ SZACIŁŁO  to bez wątpienia najsłynniejsze małżeństwo polskiego show biznesu, znane nam wszystkim z popularyzacji ekologicznego trybu życia. To właśnie ta para propaguje wegetariańską kuchnię i medytację, czyniąc to zarówno na polu licznych kursów, pokazów, swoich kanałów internetowych, jak i literatury. I właśnie o najnowszej książce tego duetu chciałabym opowiedzieć dziś nieco więcej, a dokładniej rzecz biorąc o intrygującym poradniku pt. “Superlunche zdrowe, ekspresowe, sezonowe”, który ukazał się nakładem Wydawnictwa Zwierciadło!

Jak można się domyślić z tytułu tej pozycji, oferuje nam ona sobą pokaźny zestaw 70 przepisów kulinarnych na zdrowe, smaczne i szybkie w procesie tworzenia dania wegetariańskie. Przepisy podzielone są na kilka głównych kategorii w kontekście kolejnych pór roku, a co za tym idzie wykorzystują dostępne wówczas produkty, jak i też zapewniają nam sobą odpowiednią porcję kalorii. Co więcej, oferta ta dotyczy nie tylko smacznych i zdrowych dań, ale też pomagających oczyścić nasze ciało z toksyn, napełnić nas korzystną energią do działania, jak i wreszcie ułatwić pozbycie się zbędnych kilogramów!

Znamienici eksperci od zdrowego żywienia w osobach autorów tego poradnika  oferują nam spotkanie z bardzo interesującą, podaną w nowoczesnym stylu i wypełnioną bogactwem pomysłowych przepisów, książką kulinarną. Książką, w której kwintesencję tej narracji – przepisy poprzedza bardzo ciekawy, niezwykle ciepły w przekazie i pomocny wstęp, ukazujący nam ideę zdrowej kuchni, przydatne wskazówki względem wprowadzania jej w nasze życie, jak i wreszcie cenne porady odnośnie własnoręcznego wytwarzania najważniejszych produktów, wykorzystywanych w dalszej części książki (m.in. masło klarowane, pesto, bezglutenowa panierka). A potem… a potem to już tylko i wyłącznie czekają na nas wspaniałe przepisy, których niewypróbowanie byłoby jawnym grzechem.

“WIOSENNE PRZEBUDZENIE” to tytuł pierwszej z głównych części tej książki, w której znajdziemy masę przepisów na dania lekkie, oczyszczające nasze ciała z zimowych toksyn i napełniające energią do działania. I tak znajdziemy tu min. dania makaronowe ze wspaniałą potrawą “Makaron z kiełkami i kaparami” na czele; następnie zdrowe i smaczne sałatki, choćby takie jak rozpływająca się w ustach “Ave Cezar ze szpinakiem”; kolejno aromatyczne zupy – m.in. “Lekką zupę warzywną z czerwoną soczewicą”; jak i wreszcie pomysłowe pasty do kanapek.

“LETNIE ORZEŹWIENIE” – ten rozdział skupia się już na warzywnych i owocowych dobrodziejstwach lata, wśród których prym wiedzie to, co smaczne, zdrowe i świeże. I tu także nie mogło oczywiście zabraknąć receptur na pyszne sałatki, zupy, dania warzywne oraz potrawy z południa Europy. Moje serce skradły tu takie perełki, jak chociażby stworzona z warzyw i tofu “Sałatka Coob”; dalej rewelacyjny “Szafranowy chłodnik”; następnie pachnące obłędnie “Parowane warzywa z sosem serowym i oliwą koperkową; czy też choćby niosące powiew śródziemnomorskiego klimatu, makaronowe danie “Aglio olio na zimno”

“JESIENNE ZAPASY” – ta najbliższa nam obecnie część niniejszej książki, skupia się już na bardziej energetycznych, ale i też równie smacznych daniach. A wśród nich znajdziemy tu m.in. tradycyjną “Szybką zupę dyniową z grzankami”; kolejno całą porcję potraw rodem z kuchni orientu – np. “Ekspresowe curry z marchewki” oraz pikantny “Smażony ryż indo-chinesse”; dalej sycące i nieco bardziej wykwintne dania – “Szaszłyki z tofu i guacamole”; czy też zawsze smaczną i tradycyjną “Kaszę z sosem pieczarkowym”!

“ZIMOWY COMFORT FOOD” – i tak docieramy do kulinarnej zimy, czyli przepisów na najtrudniejszą dla naszego zdrowia porę roku. Na szczęście i temu da się zaradzić za sprawą pomysłowych  i wielce energetycznych, ale przy tym wciąż zdrowych i nietuczących nas dań. Ot, wystarczy wspomnieć choćby pyszne “Puree z ziemniaków i selera ze smażonym tofu”; kolejno pachnącą Italią zupę “Imbreciatta, czyli włoski krupnik”; dalej zaskakujące swoją formą i składnikami (m.in. boczniaki) “Flaczki po marokańsku”; czy też wreszcie pięknie wyglądające “Szalotkowe risotto”

Największą siłą tej książki są oczywiście zawarte w niej przepisy, które cechuje wielka pomysłowość, łatwa dostępność produktów, jak i też nie duży stopień komplikacji wykonania, dzięki czemu absolutnie każdy czytelnik będzie mógł wypróbować te pomysły w swojej kuchni. Tego jakże pozytywnego efektu dopełnia również piękne wydanie tej książki, na które to składa się przykuwająca wzrok okładka, doskonałej jakości papier, przejrzysty układ treści, jak i rzecz najważniejsza – fotografie dań! Fotografie, które cechuje pełny profesjonalizm, wielka szczegółowość oraz piękne kolory, które sprawiają, że każda z tych potraw wygląda tu iście fantastycznie…

Książka “Superlunche zdrowe ekspresowe sezonowe” to idealna propozycja dla każdego miłośnika zdrowej, ekologicznej, wegetariańskiej kuchni. Kuchni smacznej, pomysłowej, dostępnej “na polską kieszeń” i ciekawej, gdyż niejednokrotnie zaskakującej nas swoim obliczem. Co ważne, po dzieło to mogą sięgnąć również ci czytelnicy, którzy nie hołdują na co dzień ideom wegetariańskiej kuchni, gdyż i oni znajdą tu moc znakomitych przepisów na bezmięsne dania. Tym samym nie pozostaje mi nic innego, niż gorąco zachęcić wszystkich do sięgnięcia po najnowszą książkę Karoliny i Macieja Szaciłło, co też i niniejszym czynię. Polecam – naprawdę warto!

Autorka recenzji: Urszula Janiszyn

“Superlunche” i inne książki kulinarne znajdziesz w księgarni selkar.pl

Poprzedni Wada - recenzja
Następny Odrodzeni - recenzja